VÁNOČKA

Pokud jste pravými mlsouny, nebude vám na vánočním stole chybět vánočka.

A aby vám výčitky svědomí nekazily požitek při jejím pojídání, připravila jsem pro vás zdravější verzi, která je však stejně dobrá, jako ta klasická.

INGREDIENCE:

  • 250 g polohrubé mouky (prosáté)
  • 250 g jemné špaldové mouky
  • 120 g kokosového (palmového) jemně mletého cukru 
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 60 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 kostka kvasnic (42 g)
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc + 1 rozšlehané vejce na potření
  • 200 ml rostlinného „mléka“ (doporučuji značky Isola, EcoMil)
  • 1/4 lžičky soli
  • hrst hrozinek (předem naložených v rumu či amarettu)
  • velká hrst doma sekaných mandlí (nemusíte loupat, byla by to škoda, stejně tak nikdy žádné oříšky nebo semínka nekupujte již sekaná či mletá – tyto výrobky jsou velmi náchylné ke žluknutí a oxidaci už v obale)
  • 2 dřevěné špejle

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

 

POSTUP:

Kvasnice rozdrobte do větší mísy, přidejte lžíci cukru, přilijte trochu mléka a rozmíchejte do tekutého stavu. Pak přidejte vejce, žloutek a postupně přidávejte máslo, kokosový tuk, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve nakonec i zbylé mléko.

Celou směs nejdřív hněťte vařečkou a pak teprve na vále rukama cca 10 minut. Chvíli potrvá, než se vše spojí.

Pokud bude těsto moc lepivé, přidejte trochu mouky, pokud bude málo elastické, přidejte trošku oleje, ideálně nebudete přidávat nic.
Vyválejte z těsta kouli, kterou dejte do mísy, lehce posypte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout 3 hodiny – doporučuji si nastavit na telefon upomínku, ať na vaši kynoucí kouli nezapomenete. Pak k těstu přidejte mandličky a rozinky a znovu chvilku hněťte, aby se vše stihlo do těsta hezky zapracovat.

Následně těsto rozdělte na 8 stejně velkých kousků, které vyválejte rukama na stejně dlouhé válečky. Jako první upleťte klasický cop ze 3 válečků
(doporučuji plést od středu směrem ke koncům – ty pak zahněte dospod). Dejte na plech – vymazaný nebo vyložený peč.papírem- a rukou splácněte po celé délce – vznikne tak plocha pro další patro. Upleťte opět ze 3 válečků – snažte se o maličko užší cop, položte jej na „základnu“ a opět lehce splácněte, konce ohněte pod základnu. Pak už jen upleťte cop ze dvou válečků a konce opět ohněte pod základnu – hezky esteticky.

Do vánočky ještě raději bodněte špejle šikmo proti sobě, tím  pojistíte výsledný tvar.
Troubu předehřejte na 220 °C. Vánočku nechte ještě asi 30 minut kynout na plechu. Těsně před šoupnutím do trouby ji potřete rozšlehaným vejcem, mandličkám se vysoká teplota už i tak uvnitř vánočky nebude moc líbit, proto nedoporučuji sypat vánočku po povrchu, maximálně rozinkami. Pečte hodinu: prvních 8 minut na 220 °C, dalších 25 minut na 150 °C a dál už jen na 100 °C dozlatova. Po upečení nechte vánočku vychladnout, žádné velké otřesy!

Máte hotovo!   Dobrou chuť a ačkoli je to zdravější varianta klasického receptu, dejte pozor na množství, 1 plátek hezky vychutnat a těšit se třeba zase na další den.

MĚJTE KRÁSNÉ VÁNOCE !!!