SALÁT Z KADEŘÁVKU S PEČENÝMI BATÁTY
Příjemný podzimní salát s kousky sušených rajčat, pečených batátů a oliv. Díky své jednoduchosti se hodí prakticky ke všemu. Skvělá je kombinace s masem, sýrem, pečenými žampiony. Můžete si jej vzít s sebou do práce s kouskem sýru jako studený salát nebo si jej dát jako lehkou přílohu k večeři, kdy na zahradě s přáteli grilujete skvělé maso.

INGREDIENCE na 4 porce:
- veliký batát
- 5 lžic olivového oleje
- sůl, pepř
- 200g kadeřavé kapusty = kadeřávku
- 2 lžíce jablečného octa
- šťáva z 1/2 citronu
- 100g sušených rajčat v oleji, drobně nakrájených, následně zbaveých oleje
- 100g jemně nakrájených černých oliv bez pecek
- 100g piniových oříšků , semínek z dýně či slunečnice (můžete lehce opéci na suché pánvičce.
POSTUP:
Předehřejte troubu na 200°C. Batát oloupejte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Plátky vyskládejte na pečicí papír a dejte do trouby péct asi na 10 min. Jakmile uvidíte, že jsou batáty zlatavé a na okrajích vypadají křupavě, třeba jako domácí americké brambory, máte hotovo. Vyndejte je z trouby a dejte stranou. Jakmile vychladnou, nakrájejte je na menší kousky.
Než se upečou batáty, dejte si do kuchyňského robotu listy kadeřávku zbavené tvrdého řapíku a pomocí několika pulsů nasekejte na meší kousky. Pak vyklopte do salátové mísy, přidejte sůl, pepř, ocet, olej, olivy, sušená rajčata, citronovou šťávu a pokud chcete, tak i semínka. Důkladně promíchejte a nakonec přidejte batáty. Tento salát je super studený i teplý.