PEČENÝ KVĚTÁK A PESTO Z JARNÍCH CIBULEK

Pesto je super. Dodá šmrnc jídlům, poměrně dlouho vydrží v lednici, je většinou snadné na výrobu a vykouzlí čemukoli svěží barvu.

INGREDIENCE 4 porce:

NA KVĚTÁK

  • 1 květák rozebraný na jednotlivé růžičky
  • olivový olej
  • sůl (himalajská ideál) a pepř

NA PESTO

  • svazek jarních cibulek, pouze zelené části
  • 50 g  piniových oříšků
  • 10g čerstvé bazalky
  • 3 polévkové lžíce lahůdkového droždí (co je to?)
  • stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml olivového oleje
Photo by Nathalie Jolie on Unsplash

POSTUP:

Předehřejte troubu na 180°C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte růžičky květáku, pokapejte olejem, okořeňte. Pečte asi 30 - 40 minut a co 10 minut lehce prohrábněte obracečkou, aby se květák mohl péci rovnoměrně. Růžičky by na koncích měly lehce zezlátnout.

Teď je na řadě pesto. Zelené části cibulek nakrájíme na menší kousky, dáme do cedníku  a přelejeme vroucí vodou, aby zavadly. Oříšky, bazalku, olej, česnek, droždí a citronovou šťávu a spařené cibulky společně rozmixujeme a na závěr dochutíme solí a pepřem.

HOTOVO!

Upečený květák s pestem můžete podávat jako teplou/ studenou přílohu, netradiční salát nebo třeba jen jako malou svačinku jen tak během dne.