POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Barva, chuť i kalorická hodnota naprosto super!
A teď s pravdou ven … nikdy bych nesnědla zavařenou červenou řepu!
Polévka z červené řepy je však naprosto boží!!!
Věděli jste, že šťáva z jedné středně velké řepy obsahuje 34 % doporučené denní dávky kyseliny listové? Tento vitamin řadící se do skupiny vitaminu B je velmi důležitý především v jídelníčku těhotných žen, protože podporuje správný vývoj nervové soustavy ještě nenarozených dětí.
Je však třeba papat především syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Tepelnou úpravou ztrácí obsah užitečných látek, především vitaminů.
INGREDIENCE:
- 4 středně velké řepy
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 1 zakysaná smetana na vaření
- sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku
POSTUP:
Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.

…mrkev, cuketa, květák, brokolice, hokaido, …vynechala jsem nějakou dobrou zeleninu, kterou by se v tomto receptu dala nahradit řepa?