KRÉMOVÁ KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE:

  • kapku oleje pod cibulku a lžíci másla nakonec pro chuť (20 g)
  • 1 šalotka, oloupaná a nasekaná
  • 1 střední brambora, oškrábaná a nakrájená na kostičky
  • menší hlávka květáku nasekaný na větší kousky
  • 1 bobkový list
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření nebo rostlinné varianty
  • sůl, pepř
  • parmezán

POSTUP:

V hrnci rozehřejte olej a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud lehce nezrůžoví. Přidejte bramboru, květák, vývar a koření. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Poté vyndejte bobkový list, přilijte smetanu, kousek másla a vše důkladně rozmixujte, aby byla směs hladká. Hotovou polévku dozdobte na talíři jemně sekanými lístky čerstvého koriandru, hoblinkami parmezánu, orestovanými semínky nebo špetkou petrželky.