BANÁNOVÉ LÍVANEČKY

HMMM MŇAM MŇAM

INGREDIENCE:

  • 1 velký banán
  • 2 vejce

 

POSTUP:

Vajíčka rozmixujte s banánem. Pánev lehce potřete olejem ( ideálně kokosovým – krásně voní ) a pozvolna opékejte malé palačinky (z každé strany do zrůžovění). Já jsem použila pro efekt formičky srdce, do kterých jsem na pánvičce vlila těsto, aby se nerozuteklo do klasické  placičky.

Tyhle banánové lívanečky bez mouky, tuku a cukru jsou přirozeně slaďoučké po banánu a oblíbí si je celá rodina.

Podávat je můžete s tvarohovou, banánovou, čokoládovou, ovocnou přesnídávkou či domácí zmrzlinkou. Úplně však postačí lívanečky posypat skořicí a zakápnout javorovým sirupem, pomazat marmeládou nebo tvarohem.

Dobrou chuť!

Banány jsou jedním z nejvíce oblíbeným ovocem na světě. 

Dnes se banány pěstují v nejméně 107 zemích. Jeden střední banán, je považována za jednu porci – porce obsahuje:

  • 110 kalorií = 462 kJ
  • 30 g sacharidů
  • 1 g proteinu

Banány jsou přirozeně bez tuku, cholesterolu a poskytují širokou škálu vitaminů a minerálů:

  • Vitamin B6 – 0,5 mg
  • Mangan – 0,3 mg
  • Vitamin C – 9 mg
  • Draslík – 450 mg
  • Vláknina – 3 g
  • Bílkoviny – 1 g
  • Hořčík – 34 mg
  • Kyselina listová – 25,0 mcg
  • Riboflavin – 0,1 mg
  • Niacin – 0,8 mg
  • Vitamin A – 81 IU
  • Železo – 0,3 mg

Možné zdravotní přínosy banánů:

Astma: Na základě studie provedené na Imperial College v Londýně bylo zjištěno, že děti konzumující alespoň 1 banán denně měli o 34% nižší pravděpodobnost vzniku astmatu.

Rakovina: Konzumace banánů, pomerančů a pomerančové šťávy v prvních dvou letech života člověka může snížit riziko vzniku dětské leukémie. S vysokým příjmem vlákniny z ovoce a zeleniny, klesá riziko rakoviny tlustého střeva.

Srdce: Vysoký obsah vlákniny, draslíku, vitamínu C a B6 podporuje zdraví srdce. Zvýšení příjmu draslíku spolu s poklesem příjmu sodíku je nejdůležitější dietní změnou, kterou člověk může pro zdraví svého kardiovaskulárního systému udělat (dle Marka Houstona, MD, MS, profesor medicíny na Vanderbilt Medical School a ředitel Hypertenze ústavu v St Thomas Hospital v Tennessee).

Vysoký příjem draslíku je také spojen se sníženým rizikem cévní mozkové příhody, chrání proti ztrátě svalové hmoty, udržuje kostní denzitu a snižuje tvorbu ledvinových kamenů.

Diabetes: Studie ukázaly, že lidé s DM1, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem vlákniny, mají nižší hladiny cukru v krvi a lidé s DM2 mohou mít výrazné zlepšení hladiny cukru v krvi a tuků. Jeden střední banán obsahuje zhruba 3 g vlákniny (DDD je 30 g / den).

Léčba průjmu: Jablečné pyré a banány jsou vhodné při léčbě průjmu. Banány mohou pomoci podpořit pravidelnost vyprazdňování a doplnit zásoby draslíku.

Zachování paměti a zvýšení nálady: Banány obsahují tryptofan – aminokyselinu, o které studie tvrdí, že hraje roli v uchování paměti a zvyšuje dobrou náladu.

Dejte více banánů do vašeho jídelníčku!

  • Čerstvé banány jsou k dispozici po celý rok.
  • Chcete-li podpořit zrání, dejte banán do sáčku.
  • Stejně jako jablečné pyré, mohou být zralé banány rozmačkány a použity při pečení místo oleje nebo másla.
  • Oloupejte a zmrazte banány pro pozdější výrobu smoothie nebo zmrzliny.
  • Přidejte nakrájený banán do ranní misky s vločkami či chia nebo si jej vezměte do tašky jako pozdější svačinku v práci nebo ve škole.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *