APPLE CRUMBLE

Dobroučká snídaně nebo nevšední pohoštění k odpolednímu čaji. Pokud budete jíst apple crumble hned po dopečení, krásně vás prohřeje a provoní vám celý byt! S Apple crumble tak budete mít opravdu sladké ráno!

INGREDIENCE:

8 PORCÍ:

Spodní vrstva:

  • 6 středně velkých jablek – cca 1 kg – skvělá odruda Pink Lady, Fugi nebo klasika Golden Delicious . ..prostě nějaká slaďoučká
  • 1 šálek (200 ml) 100% jablečného džusu/ freshe
  • pár kapek vanilkového extraktu/tresti/kousek lusku...nemusí však být vůbec
  • čtvrtinu čajové lžičky mleté ​​skořice
  • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče (důkladně kůru pomeranče vydrbejte houbičkou)

Crumble (drobenka) horní vrstva:

  • 1 1/2 hrnku klasických ovesných vloček (150 g)
  • 1/2 hrnku strouhaného sušeného kokosu (50 g)
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu/tresti/kousek lusku... opět nemusí být vůbec
  • 5 lžic javorového sirupu nebo agáve
  • 4 lžíce kokosového oleje 
  • 50 g hrubě mletých vlašských/ lískových ořechů nebo mandlí

POSTUP:

Omyjte jablka, odstraňte jadřinec a nakrájejte je na malé kostičky. Pak je dejte do hrnce, podlijte džusem, přidejte vanilku, skořici a pomerančovou kůru. Duste á 5-10 minut do změknutí jablíček za občasného míchání. Než se tak stane, připravte si CRUMBLE: v míse či v robotu smíchejte ovesné vločky, kokos, skořici, vanilku, sirup, olej a vlašské ořechy. Směs se bude lehce lepit a dělat malé hrudky. Předehřejte troubu na 160 ° C.  Směs z jablíček rozprostřete rovnoměrně a dno zapékací mísy nebo pekáčku a na ni navršte opět rovnoměrnou vrstvu crumble. Pečte asi 30 minut, nebo dokud drobenka nezezlátne. Vyjměte z trouby a třeba ještě teplé servírujte – můžete doplnit o tvaroh, pudink, jogurt, cottage a jiné.

Tento recept je základní, spodní vrstvu můžete však kdykoli zpestřit přidáním dalšího druhu ovoce – mango, švestky, broskve, meruňky, višně a jiné.