SEMÍNKOVÝ CHLÉB

Představuji vám svého aktuálního favorita na chléb. Pokud nepoužijete koření a naopak přidáte místo dýňových a slunečnicových semínek nahrubo nasekané oříšky o stejném objemu + lžičku kokosového cukru, bude váš chlebík připraven na vrstvu něčeho sladkého. 

INGREDIENCE na zhruba 10-12 porcí slaného chlebíku:

  • 1/2 hrnku chia semínek
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 1/2 hrnku dýňových semínek
  • 3/4 hrnku bezlepkových obilovin  –  mixovaných na mouku (já použila pohanku lamanku)
  • 1 lžička oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 hrnek vody

POSTUP:

Předehřejte troubu na 180°C, vyložte si menší plech pečicím papírem i po okrajích. Pohanku či jinou zvolenou obilovinu (mohou být i ovesné vločky) pomelte na mouku… nebo mouku rovnou kupte (já ji doma neměla, tak jsem improvizovala a dopadlo to super. Poté k mouce do velké mísy přidejte všechny zbylé suché přísady  a dobře promíchejte, pak teprve přilijte i vodu a znovu promíchejte.

Směs začne takřka hned nasávat vodu díky vlastnostem chia semínka. Asi po třech minutách směs přendejte na připravený pekáč a udusejte ji v rovnoměrnou placku asi 1 cm vysokou.

Pečte 20-25 minut na 180°C.

Po vytažení z trouby nechte ještě pár minut vychladnout a můžete krájet.
Tento chléb vydrží dobrý 2-3 dny.