CIBULOVÝ KOLÁČ ZA ODMĚNU

Tento cibulový koláč určitě není výkřikem dietní policie, nicméně je rychlý, chutný a rozhodně je zdravější alternativou klasických sýrových koláčů.

 

INGREDIENCE:

na 1 koláč (6-8 porcí):

  • tenký plát (třeba bezlepkového, ale klidně i klasického) listového těsta
  • 2 zakysané smetany (250-300ml)
  • 2 žloutky
  • 2 červené cibule
  • sůl
  • majoránka

POSTUP:

Troubu předehřejte, tence rozválené listové těsto ve tvaru kruhu vložte na plech (ideálně klasická kulatá nízká forma na domácí koláče) vyložený pečicím papírem. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátečky, které ještě rozdělte na jednotlivé proužky. Smetanu smíchejte se žloutky, přidejte sůl a majoránku. Tuto směs následně rozetřete na těsto (mimo okraje), okraje těsta přehněte přes plech a  stisknutím prstů vytvořit zdobný lem, který před pečením potřete vajíčkem, aby při pečení krásně zezlátl. Nakonec ještě koláč posypte připravenou cibulí a šup s ním do trouby asi na 25 minut zhruba při 220°C. Nechte vychladnout a dobrou chuť!