SLADKÝ KOLÁČ MNOHA PODOB

Tento recept mi poslala paní Zuzka M., moc ji za něj děkuji a doufám, že i vám bude koláč moc chutnat! Postup je jednoduchý a určitě i u vás doma se po koláči jen zapráší!

INGREDIENCE:

  • 1 hrnek celozrnné hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek hladké ovesné mouky
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3/4 hrnku medu
  • asi 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku (k sehnání ve zdravých výživách nebo třeba v DM drogerii)
  • 1 hrnek rostlinného „mléka“ (druh záleží jen na vaší chuti, rozhodně však natural-nepřislazené/nedochucené)
  • 2 menší vejce
  • 1 lžička skořice
  • libovolné množství jahod, ale když není právě sezóna, je výborný i s jiným ovocem. Když přidáte trochu skořice navíc a navrch se místo jahod dají např. hrušky, koláč dostane jiný rozměr 🙂

Do těsta můžete navíc přidat i pár kostiček nakrájené hrušky. Tohle těsto je opravdu univerzální, a tak do něj můžete jako další obměnu najemno nastrouhat středně velkou mrkev a přidat nahrubo nasekané ořechy, které se dají nasypat ještě i na vrch a podzimní koláč je na světě :).

POSTUP:

Nejprve je potřeba, aby byl kokosový olej tekutý, takže jej rozpustíme. Smícháme sypké ingredience, přidáme kokosový olej, med a vejce. Formu na koláč vymažeme kokosovým olejem a vysypeme ovesnou moukou. Samozřejmě je možné si dát do formy pečící papír, nicméně tenhle koláč má vysypáním formy svůj šmrnc :).

Do formy vlijeme těsto a koláč ozdobíme jahodami. Koláč se peče na 180° cca 20 min. - prostě dozlatova.