OBRÁCENÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Věděli jste , že švestky představují skvělý zdroj vitaminů skupiny B, biotinu, vitaminu E, draslíku, fosforu , železa, hořčíku, vápníku + menšího množství síry a zinku? Navíc umí skvěle zatočit se zácpou a postarat se tak o zdravě fungující střevo.

Obrácený švestkový koláč je moc prima sladká varianta ke snídani či odpolednímu čaji/ kávě.

Pokud zapomenete dát cukr do těsta (jako já:) ), nic extra se nestane, koláč je výborný i bez doslazování

INGREDIENCE:

  • 500 g vypeckovaných švestek + hrst rozmixovaných švestek na pyré
  • 200 g (jemně mleté špaldové mouky), případně 200 g klasické polohrubé mouky (vlákniny v koláči budete mít ažaž  )
  • 40 g kokosového cukru
  • 4 lžíce povoleného kokosového oleje (záměnou může být klasický řepkový/ slunečnicový)
  • 3 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
  • 50 g hruběji mletých mandlí
  • 1 lžička jedlé sody

 

POSTUP:

Zapněte troubu, aby se předehřála, vymažte si a vysypte okraje klasické dortové formy – dno nemusíte. Poloviny švestek úhledně v jedné vrstvě naskládejte vedle sebe na dno formy (řeznou stranou dolů), posypte polovinou cukru a nechte odpočinout. V míse smíchejte mouku se sodou a mletými mandlemi. Přidejte, rozmixovanou hrst švestek, žloutky utřené s tukem a zbytkem cukru a vyšlehané bílky. Vše důkladně promíchejte.

Švestky ve formě zalijete těstem a pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Po vychladnutí koláč obraťte.