MAKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI

Zde jeden makový koláč nejen pro zdravé a silné kosti!
Věděli jste, že mák rostl na území Evropy již v mladší době kamenné? To je ale držák!

INGREDIENCE:

  • 80 g palmového/ kokosového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g jemně mleté špaldové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů -k sehnání v každém obchodě zdravé výživy)
  • 200 ml rostlinného „mléka“
  • 150 g mletého máku – doporučuji pomlít doma těsně před  – tuky snadno žluknou a kupovaný předem mletý mák tak může být nejen hořký, ale i poměrně nezdravý
  • 1 lžíce medu
  • 300 g švestek (já měla ještě od léta v mrazáku) nebo jiného ovoce dle libosti
  • skořice

 

POSTUP:

Cukr společně s celým vejcem vyšlehejte, přidejte mouku s práškem do pečiva a mléko (a 3 lžíce si ponechejte bokem do máku). Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem. do těsta lehce potopte vybrané ovoce tak, aby nešlo na první pohled vidět – bude zapečené uvnitř. Pak mletý mák smíchejte s mlékem a s medem a ač to zní divně – snažte se touto také tekutou směsí potřít tekuté těsto, maková vrstva se sem tam ponoří, nic se neděje ;). Nahoru pravidelně rozmístěte další vaše oblíbené ovoce – množství v podstatě záleží na vás. Podle chuti ještě koláč posypejte skořicí a pečte při 180 °C asi 40 minut.