MAKOVO – TVAROHOVÝ CHEESECAKE

INGREDIENCE:

na korpus:

  • 130-150 g nějakých prima zdravých sušenek já použila sušenky značky Bio-nebio
  • 60 g kokosového oleje
– na cheesecake:
  • 750 g polotučného vaničkového tvarohu
  • 3 vejce
  • 150 g xylitolu nebo palmového cukru (já použila 50:50, protože palmový cukr maličko méně sladí)
  • 30 g celého máku (na obrázku jsem fotila cheesecake, který je s mákem mletým, proto je i výsledek trošku šedivý – mák jsem pomlela kvůli zvýšení nutriční hodnoty – celý mák jinak nejsme schopni v těle využít a to je škoda, protože je skvělým zdrojem vápníku a jiných minerálů), pokud však mák ponecháte celý, krásně pak křupe
  • 50 g bramborového škrobu
  • špetka soli, ale nemusí být

– na polevu

  • 200 g zakysané smetany
  • 1-2 lžíce palmového cukru/ xylitolu

POSTUP:

Formu vyložte pečicím papírem, kokosový olej nechte v teple povolit a smíchejte jej s jemně drcenými sušenkami. Směs rovnoměrně natlačte do formy. Škrobovou moučku promíchejte s mákem a solí, tvaroh našlehejte metličkou společně s vejci a cukrem dohladka, za stálého míchání přisypejte připravené sypké suroviny. Do směsi se nesmí dostat moc vzduchu, míchejte proto krátce. Takto připravenou směs vlijte na korpus, hezky ji uhlaďte do roviny. Na spodní příčku trouby položte nádobku s vodou, aby měl cheesecake při pečení dostatečně vlhko, a upekl se rovnoměrně a na povrchu nepopraskal. Pečte asi 80 minut při 120°C bez horkovzduchu. Upečený koláč na povrchu lehce pruží.

Suroviny na polevu promíchejte a rozetřete na upečený cheesecake. Pak koláč ještě znovu pečte 10 minut (už bez vody v troubě).

Po upečení koláč nechejte vychladnout (+ ještě lépe  rozležet v lednici 12 hodin).