KRTKŮV DÝŇOVÝ DORT

Před pár dny jsem dostala krásnou dýni hokaido (moc děkuji Ilčo K. ;), no a protože už nemůžu dýňovou polévku ani vidět, asi tento rok nadúroda dýní či co… rozhodla jsem se zaimprovizovat , obměnit recept na mrkvový koláč a vyrobit netradiční krtkův dýňový dort. Výsledek byl víc jak uspokojivý, a proto jsem se rozhodla o svůj nový gurmánský pokus podělit, tady je:

INGREDIENCE:

  • 2 vejce
  • půl hrnku oleje
  • 3/4 hrnku kokosového cukru/ medu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 hrnky jemně nastrouhané dýně hokaido
  • hrnek mletých mandlí
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce kokosové moučky
  • 1 kypřící prášek ideálně bez fosfátů
  • 1 větší rozmixovaný banán

 

NA KRÉM:

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce medu / kokosového cukru podle chuti (na oslazení)
  • kakao
  • 150 ml 15% zakysané smetany

+2 banány

POSTUP:

V míse smíchejte všechny ingredience na korpus. Vlijte do klasické kulaté dortové formy (vymazané tukem a vysypané kokosovou moučkou).
Pečte na 180 °C zhruba 40 minut. Hotový korpus nechte vychladnou.

Mezitím připravte krém –vyšlehejte spolu smetanu, med a tvaroh . Horní třetinu koláče odkrojte, vydlabejte vnitřek koláče tak, aby byla šířka okrajů a spodku alespoň 1,5 cm. Vydlabané kousky koláče dejte bokem, díru v koláči vyložte banány, zalijte 2/3 krému a  přikryjte uříznutým vrškem koláče.

Zbylou 1/3 krému smíchejte se lžící kakaa a nově vzniklým hnědým „krtincovým“ krémem potřete povrch koláče. teď už jen zbývá nadrobit vydlabané kousky koláče na namazanou část tak, aby to vypadalo jako čerstvě vykonaná práce krtka:)

Koláč je hotov, šup s ním do lednice a ideálně ho tam nechat odležet pár hodin..