BRAMBOROVÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Vsaďte se, že nikdo nepozná základní ingredienci koláče.

INGREDIENCE:

  • 350 g loupaných vařených brambor (ideálně z předešlého dne – jemně rozmačkané)
  • 8 vajec – bílky a žloutky zvlášť
  • 200 g cukru – nejlépe kokosový/ palmový cukr nebo xylitol + jemně mletý cukr na posypání po vychladnutí
  • 150 g jemně mletých mandlí (klidně i zbytek drtě z doma vyrobeného mandlového mléka)
  • jemně nastrouhaná kůra z dobře očištěného citronu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • trocha kokosového oleje či jiného tuku na vymazání formy
  • 2 lžíce bramborového škrobu nebo 3 lžíce škrobu z manioku

 

POSTUP:

Předehřejte troubu na 180°C, vymažte tukem dortovou formu a ušlehejte mixérem žloutky s cukrem do husté pěny. Pak přidejte postupně citronovou šťávu i kůru, mandle a brambory. Do těsta dále prosejte škrob a lehce promíchejte.  Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, který následně lehce vmíchejte do těsta. Takto připraveným těstem naplňte formu a uhlaďte povrch do roviny. Pečte ihned na nejspodnější liště trouby 75 minut dozlatova. Poté vyjměte a nechte 10 minut chladnout venku. Pak formu sundejte a dort nechte úplně vychladnout. Před podáváním posypte cukrem.