ZELENINOVÝ SALÁT S MAKRELOU

Makrelky jsou velmi hbití plavci, jejichž maso je šťavnaté a má typickou chuť. Obsah tuku v mase se liší dle období – většinou obsahuje asi 3% na jaře a kolem 30% na podzim. Velkou výhodou je nemalý obsah omega-3 mastných kyselin.

INGREDIENCE:

(2-3 porce):

  • 1 velká (uzená/ pečená) makrela bez kůžičky
  • 2 rajčata
  • 1 červená/žlutá paprika
  • 1/3 ledového salátu
  • hrst baby špenátu
  • hrst rukoly
  • 2 lžíce oliv (zelené nebo černé…které máte více v oblibě)/ sušených rajčat
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • pro doplnění může být kousek bagetky nebo třeba ve zdravější variantě raw krekr

POSTUP:

Všechnu zeleninu nakrájejte na kousky a v míse promíchejte s olejem a olivami/ suš. rajčátky. Makrelu zbavte kůže, kostry a co nejvíce kostiček a přidejte k salátu. Doporučuji již salát nesolit a nechat tak vyniknout přirozenou chuť oleje, ryby a zeleniny.

Nutriční hodnota na 100 g masa makrely:

  • 758 kJ
  • Voda 68 %
  • Bílkoviny 18,7 %
  • Tuk 11,9 %