ČOČKOVÝ SALÁT S TEMPEHEM

Čočka je fantastický levný zdroj bílkovin nejen pro vegany – obzvlášť ve spojení s obilovinami.

 

INGREDIENCE (1 porce):

  • 50 g tempehu nakrájeného na kostky
  • 3 lžičky olivového oleje 
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • šálek vařené čočky (ideálně ve vývaru společně s 1 bobkovým listem – kvůli chuti)
  • bobkový list 
  • 1 stroužek mletého česneku
  • 1/2 šálku nasekaného pórku na asi 0,5 cm tlusté kolečka
  • 5 ks hub – třeba žampiony, ale klidně i babky 
  • 1 lžička agave
  • 1 lžička octa 
  • 1 šálek kapusty nebo špenátu
  • 1/2 lžičky tymiánu 
  • 2 lžičky sekané ​​petržele

POSTUP:

V misce si promíchejte 1 lžičku oleje a 2 lžičky sójové omáčky. Přidejte kostky tempehu a důkladně je ve směsi obalte, v lednici pak nechte alespoň 15 min. odpočinout.
Na pánvi opečte tempeh dozlatova po všech stranách, pak jej vyjměte a dejte na chvilku stranou. Na stejnou pánev dejte 2 lžičky olivového oleje, česnek, houby a pórek. Opékejte dokud pórek a houby nezměknou. Poté snižte teplotu a přidejte čočku, 1 lžičku agave, jablečný ocet, kapustu nebo špenát, tymián a 1/2 porce petrželky. Opékejte dokud kapusta „nezavadne“. Pak přimíchejte tempeh, posypte zbývající petrželkou a můžete se pustit do hodování.

CO JE TO TEMPEH?

Jedná se o velmi vydařenou náhražku masa pocházející z Jávy.

Základem tempehu jsou sójové boby. V tempehu jsou použity celé a díky fermentaci jsou prorostlé ušlechtilou plísní, která je zdrojem nejen vitaminu B12.

Tempeh v natural provedení není podobně jako natural tofu nebo například šmakoun příliš chutný, je to spíš jen taková hmota a je třeba jej tedy doupravit (nejlépe marinovat a pokrájený na tenké plátky zprudka opéci). Na českém trhu je k sehnání nejen v přirozené formě, ale také smažený a uzený – ty jsou ale zdravotně fuj … marinovaný je nejlepší. Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do hlavních jídel místo masa nebo do zeleninových salátů, místo sýru na chleba apod.