ZAPEČENÁ DÝNĚ S KYSANÝM ZELÍM

INGREDIENCE na 4 porce:

  • 3/4 kila dýně máslové/ hokkaido
  • 100 g jahel (případně quinoa, kuskus, bulgur) v suchém stavu nebo 300 g vařených obilovin, které máte zbylých z jiného pokrmu
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • olivový olej a klasický olej pod cibulku
  • hrst vlašských oříšků
  • 150 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • sůl

POSTUP:

Pokud nemáte zbylé, uvařte obiloviny dle návodu na obale. Dýni vydlabejte a pokud je třeba (například u máslové dýně), pak i oloupejte. Dužinu nakrájejte na menší kostičky, v hrnci podlijte trochou vody a duste do měkka (20-30 min). Mezitím orestujte na kapce oleje na tenké plátky nakrájenou cibulku (asi 10 min), kterou poté ji přidejte do mísy k vařeným obilovinám společně s kousky kysaného zelí, ořechů, vařené dýně a parmazánu. Dochuťte solí a trochou olivového oleje. Důkladně vše promíchejte a dejte na 20 minut při 180-200 °C zapéct do vymazané zapékací misky. Tento pokrm je skvělý v teplé i studené variantě. Na talíři servírujte se zakysaným zelím či petrželkou.