SLANÝ KOLÁČ S HOKKAIDÓ

bez kypřidel a mouky

INGREDIENCE:

  • celozrnný bulgur 200 g v suchém stavu (při bezlepkové dietě se dají použít i jáhly či pohanka)
  • 5 vajec
  • vývar  nebo 1 BIO kostku zeleninového bujónu (doporučuji Würzl)
  • hrst jemně nakrájených černých oliv  – pokud nemáte olivy rádi, klidně použijte sušená rajčata
  • středně velká dýně hokkaidó (že zrovna není dýně? Nevadí ! zaměňte tuto ingredienci za pečenou řepu, růžičkovou kapustu, květák , brokolici, zelené fazolky a jiné  )
  • 1-2 ks cibule
  • olej
  • sůl

 

POSTUP:

Zapněte troubu a jako první si připravte dýni – důkladně omyjte, okrájejte nevzhledné části, rozkrojte ji, vydlabejte a nakrájejte na tenčí plátky.

Takto připravenou dýni dejte do mísy, přidejte k ní na jemné půlměsíčky nakrájenou cibuli, trochu zakápněte olejem , osolte a promíchejte. Směs vysypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte do změknutí – asi 15-20 minut/ 200°C.

Mezitím si připravte dle návodu bulgur – můžete jej zalít buď vodou  (pokud zvolíte tento způsob, hoďte do teplé vody rozpustit bujón, nemusíte pak už ani solit) nebo rovnou domácím vývarem. Hotový bulgur nechejte vychladnout. Poté vmíchejte do bulguru kousky oliv nebo rajčátek a 1 vejce proto je důležité, aby nebyl bulgur teplý a vejce se předčasně neuvařilo

Takto připravený bulgur udusejte třeba do kulaté pečicí formy vyložené i po okrajích pečicí papírem – udělejte hezky rovnoměrnou vrstvu.

Dále si rozklepněte do mísy 4 vejce, přidejte k  nim vychladlou pečenou dýni s cibulkou, důkladně ve vejcích dýni obalte a celý obsah misky vlijte na vrstvu bulguru.

Takto připravený koláč dejte péct do trouby na zhruba 25 minut při 180°C.

Tento koláč je výborný teplý i studený.