RATATOUILLE

Ratatouille je tak trochu jiné lečo Francouzů – neobsahuje uzeninu ani vejce. Vyzkoušejte jej, určitě si pochutnáte…klidně můžete přidat i houby 

 

INGREDIENCE asi 4 porce:

  • velký lilek
  • 2 střední cukety
  • 8 rajčat (loupaných – stačí spařit horkou vodou, minutku počkat a sloupnout)
  • 2 červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • tymián
  • 2 cibule (nejlépe nové)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • bazalka na dozdobení – není nutná

POSTUP:

Nakrájejte lilek, cukety, cibule a rajčata na kostičky, papriky na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky. V hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, na něm nechte opéci nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu – je rychle hotová. Osolte, opepřete a při občasném míchání a poloodkryté asi půl hodinky duste. Na konci by měla být přebytečná šťáva z rajčat odpařená, zelenina se ke konci tedy ještě trochu opéká – získá tím výbornou chuť. Přidejte zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn, případně sušené koření již při vaření. Podávejte horké s kouskem pečiva/ masa nebo prostě jen tak ozdobené čerstvou bazalkou.