QUICHE aneb FRANCOUZSKÝ KOLÁČ

teplý nebo studený

INGREDIENCE 3 MALÉ NEBO JEDEN KLASICKÝ VELKÝ:

TĚSTO:

  • 250 g špaldové hladké mouky
  • 90 g másla
  • sůl
  • 1 dcl vlažné vody

NÁPLŇ:

Cokoli vás napadne a máte rádi – cokoli jde vždy spojit syrovým vajíčkem, případně troškou sýra. 

Já jsem pekla 3 menší quiche:

  1. 1 vejce + 1/2 menší cibulky opečené na pánvičce + 100 g šmakouna natural nakrájeného na malé kostičky + lžička zakysané smetany
  2. 1 vejce + hrst jarní cibulky + hrstka oliv + lžička strouhaného parmazánu
  3. 1 vejce + velká hrst baby špenátu – dušeného + 50 g na kousky krájeného tofu + lžička zakysané smetany

+ sůl a bylinky

POSTUP:

Všechny ingredience na těsto spojte v kompaktní kuličku, kterou dejte alespoň na 20 minut do lednice odpočinout. Mezitím zapněte troubu, nachystejte si formu, kterou poté vyložte slabě vyváleným těstem – párkrát jej vidličkou po dni probodněte, aby se nevyboulilo. Pečte 3-5 minut na 200 °C.

Mezitím si vytvořte náplň, kterou poté vlijte do předpečené formičky a pečte ještě dalších 25-30 minut na 180°C. Okraje těsta můžete před pečením pomazat vajíčkem, jsou pak krásně žluté a lesklé.