POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Barva, chuť i kalorická hodnota naprosto super!

A teď s pravdou ven … nikdy bych nesnědla zavařenou červenou řepu! 

Polévka z červené řepy je však naprosto boží!!!

Věděli jste, že šťáva z jedné středně velké řepy obsahuje 34 % doporučené denní dávky kyseliny listové? Tento vitamin řadící se do skupiny vitaminu B  je velmi důležitý především v jídelníčku těhotných žen, protože podporuje správný vývoj nervové soustavy ještě nenarozených dětí.

Je však třeba papat především syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Tepelnou úpravou ztrácí obsah užitečných látek, především vitaminů.

INGREDIENCE:

  • 4 středně velké řepy
  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana na vaření
  •  sůl, pepř, muškátový oříšek, troška oleje pod cibulku

POSTUP:

Na kapce oleje si v hrnci opečte cibulku. Než bude růžová, oloupejte si brambory i řepu, nakrájejte na malé kousky a přihoďte do hrnce k opečené cibulce. Zalijte horkou vodou tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou a vařte do měkka. Po uvaření už jen přidejte koření a zakysanou smetanu (nechte si v kelímku trošku na ozdobení polévky při servírování). Nyní vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém a máte vařeno.

…mrkev, cuketa, květák, brokolice, hokaido, …vynechala jsem nějakou dobrou zeleninu, kterou by se v tomto receptu dala nahradit řepa? 

WARNING!

Nelekejte se, že pár hodin po konzumaci polévky z červené řepy budete možná čůrat růžově, Vaše ledviny budou určitě v pořádku, to jen ta řepa hodně barví!