NADÍVANÁ PEČENÁ RAJČATA

INGREDIENCE:

2 porce:

  • 4 ks velkých rajčat
  • 100 g tofu nebo tempehu
  • sůl, hrst bazalky – nej je samozřejmě čerstvá
  • 1/2 kuličky mozzarelly
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • olej pod cibulku + olivový panenský při servírování
  • 4 kolečka lilku
  • 1 celé vejce

POSTUP:

Nakrájejte si lilek, posolte jej z obou stran a nechte chvilku vypotit. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Na plech na pečicí papír dejte ubrousky osušená kolečka lilku a 10 minut pečte. Ukrojte horní části rajčat (se stopkou) a ponechte je bokem, rajčata opatrně vydlabejte a jemně osolte. Na oleji orestujte jemně nakrájenou cibulku. Jakmile zrůžoví, přidejte i jemně nakrájený česnek, na kostičky tofu či tempeh a vnitřky rajčat. Osolte a restujte, dokud se nevypaří všechna přebytečná voda z rajčat (asi 10 minut). Poté směs odstavte, přidejte do ní nasekanou bazalku, vajíčko a celou ji dobře promíchejte. Směsí naplňte rajčata až po okraj a každé rajče ještě přikryjte plátkem lilku  a horní částí rajčete. Rajčata vložte do pekáčku na jehož dno dejte trochu vody (doporučuji pekáček vyložit pečicím papírem, ať se rajčata zbytečně nepřipékají, nádobí se pak i snadno myje  ), pečte asi 10 minut, poté pod klobouček každého rajčete přidejte ještě plátek mozzarelly nebo goudy a pečte ještě dalších 15 minut.