NADÍVANÁ PEČENÁ RAJČATA

INGREDIENCE:
2 porce:
- 4 ks velkých rajčat
- 100 g tofu nebo tempehu
- sůl, hrst bazalky – nej je samozřejmě čerstvá
- 1/2 kuličky mozzarelly
- 1 stroužek česneku
- 1 menší cibule
- olej pod cibulku + olivový panenský při servírování
- 4 kolečka lilku
- 1 celé vejce
POSTUP:
Nakrájejte si lilek, posolte jej z obou stran a nechte chvilku vypotit. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Na plech na pečicí papír dejte ubrousky osušená kolečka lilku a 10 minut pečte. Ukrojte horní části rajčat (se stopkou) a ponechte je bokem, rajčata opatrně vydlabejte a jemně osolte. Na oleji orestujte jemně nakrájenou cibulku. Jakmile zrůžoví, přidejte i jemně nakrájený česnek, na kostičky tofu či tempeh a vnitřky rajčat. Osolte a restujte, dokud se nevypaří všechna přebytečná voda z rajčat (asi 10 minut). Poté směs odstavte, přidejte do ní nasekanou bazalku, vajíčko a celou ji dobře promíchejte. Směsí naplňte rajčata až po okraj a každé rajče ještě přikryjte plátkem lilku a horní částí rajčete. Rajčata vložte do pekáčku na jehož dno dejte trochu vody (doporučuji pekáček vyložit pečicím papírem, ať se rajčata zbytečně nepřipékají, nádobí se pak i snadno myje ), pečte asi 10 minut, poté pod klobouček každého rajčete přidejte ještě plátek mozzarelly nebo goudy a pečte ještě dalších 15 minut.