LOSOS PO AFRICKU A PEČENÁ MRKEV NA KMÍNU

Pokud máte rádi výraznou chuť zeleniny a ryby, pak vás tento recept bude nesmírně bavit. S africkou marinádou chytil losos úplně jiný rozměr… o mrkvi na kmíně nemluvě!

Zkrátka skvělý „paleo recept“ , se kterým je i dieta hračka!

INGREDIENCE na asi 3 porce:

mrkev:

  • 500 g mrkve
  • 0,5 lžíce kmínu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1 poctivá lžíce panenského kokosového oleje
  • čerstvý citrón
  • volitelně petržel, máta na ozdobu

losos:

  • 1/2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 3/4 lžičky mletého zázvoru
  • 3/4 lžičky mletého kmínu
  • 3/4 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky papriky
  • 3/4 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 500 g filetů z lososa

POSTUP:

Předehřejte troubu na 200°C. Na plech dejte pečicí papír. Oloupané mrkve nakrájejte na asi 0,5 cm široké proužky a hoďte do mísy, kde je důkladně promněte s předem připravenou směsí z rozpuštěného kokosového oleje a koření  na mrkev  (viz ingredience). Takto připravenou mrkev rozložte v jedné vrstvě na plech s peč.papírem a pečte asi 15 – 20 minut. Po vytažení by mrkev měla být lehce nahnědlá a měkká. Na talíři ji pak můžete zdobit jemně nakrájenou mátou či petrželkou.

Čas , kdy se vám bude péci mrkev, využijete na přípravu lososa. V misce smíchejte všechny ingredience na lososa krom samotného lososa. Měla by vám vzniknout krásně hustá pasta, do které naložte lososa (důkladně jej pomažte ze všech stran) asi na 30 minut. Poté kousky lososa z obou stran zprudka opečte na pánvi a nebo ugrilujte (první strana je ta s kůžičkou, 3 – 5 minut na každé straně). Kůžička by měla být křupavá.