KOPROVKA ZE SAMÉ ZELENINY
Koprovka bez tuny mouky a mléka.
Koprovka, která se hodí do diety i pro děti.
Koprovka, po které se všichni oblíznou!

INGREDIENCE na 2-3 porce:
- velká hrst čerstvého jemně nakrájeného kopru
- 1 lžíce oleje (třeba řepkový, slunečnicový)
- malá lžička másla
- 40 ml smetany na vaření
- vývar z fazolek nebo klasický zeleninový – množství dle potřeby – každý má rád omáčku jinak hustou
- asi 15 cm velkého pórku – bílá část
- velká bílá cibule
- 1/2 středně velké cukety
- 1 menší brambora
- 1 velký petržel (kořenová část)
- sůl, kdo chce, přidá ocet
K tomu všemu klasika – vejce nebo kousek masa
Příloha: vařený/ pečený brambor, dušené fazolkové lusky
POSTUP:
Dejte vařit přílohu, pokud se rozhodnete pro lusky, vodu z nich pak použijete do omáčky místo vývaru.
Nakrájejte všechnu zeleninu na menší kousky, co nemusíte a má pěknou slupku, neloupejte (cuketa, brambor, petržel), byla by to škoda. Do většího hrnce dejte lžíci oleje a asi 3 minutky na něm restujte cibuli. Pak k ní přidejte i ostatní druhy zeleniny (krom kopru) a osolte. Takto za občasného promíchání nechte na mírném ohni 10 minutek. Poté přidejte zhruba 100 ml vývaru a duste , dokud všechna zelenina v hrnci nezměkne. Pak už jen zbývá přidat kopr, smetanu, kousek másla a celý obsah hrnce důkladně rozmixovat. Pokud bude omáčka na váš vkus moc hustá, přidáte ještě trošku vývaru.
Máte hotovo, výsledek snažení je výborný .Pokud omáčku naředíte vývarem o něco víc, budete mít skvělou koprovou polévku.