KAPUSTOVÁ SEKANÁ

INGREDIENCE:

4 – 6 porcí:

  • 750 g očištěné kapusty
  • špetka majoránky + kdo má rád – může přidat i saturejku
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 3 vejce
  • menší lžíce soli
  • pepř
  • 2 lžíce řepkového/slunečnicového oleje a 2 lžíce olivového oleje + olej na vmazání pekáče
  • jemné ovesné vločky – míra dle potřeby (záleží na tom, jak moc se vám podaří zbavit kapustu vody) / místo vloček může být i méně zdravá klasika = strouhanka – přibližně 350 g
  • 4 vejce vařená natvrdo

POPIS:

Jemně nakrájenou kapustu (očištěnou, omytou, zbavenou košťálu) dejte do většího hrnce, lehce ji prosolte, podlijte vodou a duste pod pokličkou asi 15 minut. Jakmile bude měkká zbavte ji co nejvíce vody a umelte v robotu nebo na masovém mlýnku. V míse k ní pak přidejte 3 syrová vejce, pepř, majoránku, saturejku, česnek a oba druhy oleje. Vše promíchejte a už jen postupně přidávejte vločky nebo strouhanku tak, aby vznikla hustší hmota. Tu poté rovnoměrně rozetřete do olejem vymazaného pekáče a vtlačte do ní celá nebo na poloviny rozkrojená vařená vejce, pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 45 min.

Sekaná by měla být po vytažení z trouby na povrchu krásně zezlátlá.