HRÁŠKOVÉ RIZOTO S KOPREM

Tento recept na hráškové rizoto je z knihy  Veganské vaření od Martina Kintrupa. Díky přidanému kopru a dalším ingrediencím je chuť rizota jiná od všem známé klasiky, která už občas může nudit.

Toto hráškové rizoto je poměrně dietní záležitost ve srovnání s italským, je dobré samotné, ale i třeba s rybkou – já měla steak ze žraloka , úplně hravě si ale umím představit i krevety nebo drůbež.

Nechte si chutnat!

INGREDIENCE:

PRO 2-3 OSOBY:

  • 150 g rýže basmati nebo rýže na sushi
  • 1 středně velká cibule – jemně nakrájená
  • 1-2 stroužky česneku – jemně nakrájené
  • kapka oleje pod cibuli
  • 2 hřebíčky
  • 2 malé lžičky kokosového cukru
  • špetka kurkumy
  • 100 g hrášku – čerstvý nebo mražený
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • sůl dle chuti
  • lžíci citronové šťávy
  • 2 lžíce jemně nasekaného kopru

Jako třešinku na dortu pro ještě větší rozmazlení se  můžete klidně přidat i např. pepřovou omáčku – lehce provařená sojová smetana s čerstvě mletým pepřem a mořskou solí.

POSTUP:

Propláchněte rýži a nechte ji řádně okapat. Mezitím osmahněte na kapce oleje cibulku, jakmile bude růžová přidejte kurkumu, hřebíčky, cukr, sůl, citronovou šťávu, česnek, hrášek a nakonec rýži. Směs v hrnci trošku promíchejte, zalijte vodou nebo vývarem a pod pokličkou duste 10 minut. Pak přidejte kopr a nechte ještě asi 8 minut pod pokličkou dojít.