ČOČKOVÁ PEČENĚ

v listovém těstě

Luštěniny začínají být opět na vzestupu! Nové recepty z nich nejsou v žádném případě fádní. Luštěniny se grilují pečou na sladko i slano, vaří, dusí, klíčí, ....zkrátka se připravují mnoha způsoby v nezvyklých kombinacích!

Tento recept je o čočce, konkrétně zelené čočce, která má lehce oříškovou chuť a vaří se bez namáčení jen asi 30 minutek. Pokud však máte doma klasickou čočku, klidně použijte tu - musíte ji však dát v čas namočit na dostatečně dlouhou dobu.

INGREDIENCE:

  • 150 g tmavě zelené čočky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šalotka
  • 1 menší větvička rozmarýnu
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce škrobu (kukuřičný/ bramborový/ tapioka/...)
  • troška kmínu a soli
  • 60 ml rostlinného "mléka"
  • asi 200 g listového těsta

POSTUP:

Dejte vařit čočku asi v 750 ml vody. Mezitím si dejte do robotu lněné semínko, škrob, 2 lžíce vlažné vody, rozmarýn, česnek, šalotku, sůl, kmín a "mléko". Jakmile bude čočka měkká, slijte přebytečnou vodu a lehce vychladlou ji přidejte do robotu k ostatním ingrediencím. Vše vymixujte do mírně hladké konzistence.

Troubu předehřejte na 180°C. Vezměte formu na biskupský chlebíček a vyložte ji pečicím papírem. Poté naplňte čočkovou směsí a dejte péct asi na hodinku. Následně nechejte úplně vychladnout.

Jakmile je čočka studená, vyklopte ji na vyválený plát listového těsta a zaviňte ze všech stran. Nyní takto připravenou pečeni dejte zpět do trouby na  ještě asi  20 minut - do zrůžovění.

A JE HOTOVO!

A co teď k tomu? Klasická bramborová kaše naprosto uspokojí, můžete však i experimentovat a udělat tomatovou omáčku či jinou oblíbenou + jako přílohu klidně bulgur, co je jen libo! 😉