BEZKUŘE NA PAPRICE

= CIZRNA NA PAPRICE!

Protože cizrna dodává tělu významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů obsahuje hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík (115 mg/100 g), vápník (105 mg/100 g) a zinek.

INGREDIENCE:

pro 2-3 osoby:

  • 300 g suché cizrny
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce kvalitní sladké papriky
  • zhruba 1/4 litru zeleninového vývaru
  • 1 větší pórek na tenké proužky
  • cca 150 ml rostlinné nebo klasické smetany na vaření (doporučuji např. sojovou AlproSoya nebo ovesnou Oatly)
  • 1/2 citrónu
  • olivový olej
  • pepř, sůl

POSTUP:

Cizrnu na pár hodin namočte do vody (úplně nejlepší je to přes noc). Zvětší svůj objem zhruba 2x, tak jen dejte pozor, do jak velké mísy ji dáváte, aby ráno nebyla po celé kuchyni. Po nabobtnání přebytečnou vodu slijte, propláchněte, opět cizrnu – teď už v hrnci – zalijte vodou a vařte do měkka – 30 až 40 min.
Mezitím cibuli nakrájejte na malé kostičky a orestujte  ji na oleji  do růžova. Pak přidejte papriku a vše zalijte 1/4 litrem vývaru a nechte společně ještě chvilku povařit. Poté  rozmixujte orestovanou cibulku společně se 1/3 vařené cizrny (včetně vody), kořením, smetanou a šťávou z citronu. Vytvoříte tak směs , kterou přidáte ke zbylé cizrně a celé jídlo tak krásně  (bez potřeby mouky) zahustíte.
K cizrně na paprice snad už není třeba žádné přílohy. Toto jídlo krásně sytí a chleba či cokoli jiného by byl již nadbytečný