MANDLOVÉ MLÉKO a jiné rostlinné nápoje

MANDLOVÉ MLÉKO a jiné používám do chia snídaní, vloček, koktejlů, dezertů nebo jen tak s troškou agáve, když mám na něco chuť.

Poctivá rostlinná mléka jsou při pestré stravě plnohodnotnou náhradou mlék živočišných. Nekupujte sušená mléka v prášku, nejsou kvalitní.

INGREDIENCE:

  • 200 g mandlí/ kešu (ale klidně i jiných oříšků či semínek v natural stavu)
  • 1,5 l (neperlivé) vody
  • na oslazení pár datlí (společně namočit s mandličkami) NEBO agáve/ javorový sirup na závěr NEBO pár kapek stévie
  • můžete přidat i pravou vanilku či vanilkovou a jinak voňavou tresť
  • na zdobení při podávání skořice či (raw) kakao

POSTUP:

Mandle nechte (společně s datlemi) namočené ve vodě (v lednici) přes noc . Druhý den vše společně důkladně rozmixujte a poté přeceďte přes látku.

Skladujte v lednici max. 2 dny (déle vám mlíčko stejně nevydrží, protože jej vypijete pravděpodobně ještě ten den, kdy jej připravíte)

Mandle -jako zbytek z mléka – určitě nevyhazujte. přidejte si jej do ranního musli, do buchty místo oříšků či z nich vytvořte nepečené dortíky.

VÍCE O MANDLÍCH:

mají vysoký obsah

  • hořčíku
  • vápníku
  • draslíku
  • železa – lidé trpící chudokrevností by měli mandle pravidelně zařadit do svého jídelníčku
  • zinku
  • vitaminu E
  • vitaminů skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová aj.)
  • nenasycené mastné kyseliny
  • kvalitních bílkovin

Mandle jsou potravinou pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby, pomohou s křečemi v lýtkách, tikem v oku i nervozitou.

Nikdy nekonzumujeme nahořklé mandle – pravděpodobně jsou žluklé. Mandle a jiné ořechy či semínka skladujte v uzavřené nádobě v temnu.