MANDLOVÉ MLÉKO a jiné rostlinné nápoje

MANDLOVÉ MLÉKO a jiné používám do chia snídaní, vloček, koktejlů, dezertů nebo jen tak s troškou agáve, když mám na něco chuť.

Poctivá rostlinná mléka jsou při pestré stravě plnohodnotnou náhradou mlék živočišných. Nekupujte sušená mléka v prášku, nejsou kvalitní.

INGREDIENCE:

  • hrnek mandlí/ kešu/ lískáčů (ale klidně i jiných oříšků či semínek v natural stavu)
  • voda na namočení mandlí + 4 hrnky vody na následnou výrobu mléka
  • na zdobení při podávání skořice či (raw) kakao, javorový sirup nebo nic, mlíčko je výborné jen tak ;)

POSTUP:

Mandle nechte namočené ve vodě alespoň 4 hodiny (krásně se v nich aktivují enzymy a příjemně zkřehnou), ideálně však přes noc . Druhý den mandle propláchněte a přilijte čerstvou vodu, vše společně důkladně rozmixujte a poté přeceďte a vymačkejte přes látku.

Skladujte v lednici max. 3 dny (déle vám mlíčko stejně nevydrží, protože jej vypijete pravděpodobně mnohem dříve).

Mandle použité na výrobu mléka určitě nevyhazujte. Přidejte si jej do ranního müsli, do buchty místo oříšků či z nich vytvořte nepečené dortíky.

VÍCE O MANDLÍCH:

mají vysoký obsah

  • hořčíku
  • vápníku
  • draslíku
  • železa – lidé trpící chudokrevností by měli mandle pravidelně zařadit do svého jídelníčku
  • zinku
  • vitaminu E
  • vitaminů skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová aj.)
  • nenasycené mastné kyseliny
  • kvalitních bílkovin

Mandle jsou potravinou pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby, pomohou s křečemi v lýtkách, tikem v oku i nervozitou.

Nikdy nekonzumujeme nahořklé mandle – pravděpodobně jsou žluklé. Mandle a jiné ořechy či semínka skladujte v uzavřené nádobě v temnu.