Plantainy jsou parádní ovoce, které se začalo v našich supermarketech pár let nazpět poměrně pravidelně prodávat, zejména v zimním období. Mnoho lidí vůbec netuší, že kolem nich denně chodí, protože svoji vizáží nejsou právě vábné. Jsou to většinou takové ošklivé velké banány 🙂
Plantainy jsou méně sladké, poměrně hodně škrobové obdoby banánu. Tyto – pro nás netradiční banány – sou mnohem populárnější ve Spojených státech a Evropě, zejména pak v tropických zemích jsou plaintánky extrémně důležitým základním jídlem. Pokud si je koupíte ještě zelené, mají chuť docela „strašně“ syrovou, tato chuť k nim ale patří, plantainy se ve většině případů tepelně upravují. Pokud je však necháte dozrát (týden-dva 🙂 ) krásně se rozvoní, zesládnou a změknou!
Vařené plantainy jsou nutričně velmi podobné bramborám, ale obsahují více vitaminů a minerálů. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů A, C a B-6 a minerálů – hořčíku a draslíku. Plantainy jsou zatím skrytá superpotravina, proč?
Plantainy jsou bohaté zdroje komplexních sacharidů, vitamínů a minerálů a jsou snadno stravitelné. Byly po celá staletí základním jídlem milionů lidí.
Zde jsou základní údaje na jeden středně velký plantain (148 g):
Kalorie | 179 |
Tuky | 0 g |
Proteiny | 1 g |
Sacharidy | 48 g |
Vláknina | 4 g |
Draslík | 739 mg |
Vitamin C | 27 mg |
Vitamin A | 83 ug |
Vitamin B6 | 0,44 mg |
Hořčík | 55 mg |
Vláknina je důležitá složka potravy, protože podporuje peristaltiku střev. Strava bohatá na vlákninu snižuje riziko hemeroidů a dalších zdravotních neduhů ve střevech či konečníku. Vláknina také zvyšuje pocit nasycení bez asistence nezbedných kalorií, zpomaluje trávení a pomáhá držet cholesterol pod kontrolou.
Sacharidy nemusí být vždy špatnou živinou pro úpravu tělesné hmotnosti, jako to spousta lidí v této době tvrdí. Je opravdu nutné rozlišovat druhy cukrů a sacharidů ruku v ruce s jejich načasováním, množství a užití během dne 😉
Vláknina a komplexní sacharidy jsou pomaleji tráveny než jednoduché sacharidy nacházející se ve zpracovaných potravinách. Po jídle vás udrží plnější a spokojenější, což může znamenat méně úletů na nezdravých potravinách.
Plantainy obsahují zhruba 32% doporučeného množství vitamínu C v jednom hrníčku. Tento vitamín působí jako antioxidant a pomáhá podporovat imunitní systém.
Jako antioxidant může chránit vaše tělo před poškozením volnými radikály, které je spojeno se stárnutím, onemocněním srdce a dokonce i s některými druhy rakoviny. Mnohé studie zjistily blízký vztah mezi příjmem vitamínu C a nádory. Lidé s rakovinou mají nižší koncentrace vitaminu C v krvi.
Plantainy jsou dobrým zdrojem draslíku a vitaminu B6 (pyridoxinu). Šálek plantainu má zhruba 34% DDD. Tento vitamín pomáhá snižovat hladinu homocysteinu a výskyt srdečních onemocnění.
Vláknina v plantainech pomáhá snížovat hladinu cholesterolu, což udržuje srdce v nejlepším stavu.
Plantainy rostou v tropických zemích po celém světě – Jižní Amerika, Karibik, Afrika a jihovýchodní Asie. Jako nesezónní plodina jsou plantainy k dispozici po celý rok. Jsou považovány za základní potravu v mnoha regionech a poskytují významný zdroj kalorií lidem v tropických oblastech.
2 porce:
Vše rozmixujte a užívejte, hezky vás to zasytí 😉