ZELENINOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU KRUSTOU

BEZLEPEK, BEZLAKTÓZA, BEZSOJA, MINIMUM SACHARIDŮ

A HOOOOODNĚ BÍLKOVIN, MINERÁLŮ A VLÁKNINY!

INGREDIENCE (koláč pro 4-6 lidí):

na krustu:

  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky sody
  • 30 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 malý třený stroužek česneku
  • lžička pažitky
  • 250 g mandlové mouky

na náplň:

  • 2-4 jemně nakrájené stroužky česneku
  • 1/2 středně velké jemně nakrájené cibule
  • 1 menší jemně nakrájená červená nebo žlutá paprika
  • 1/2 střední cukety, opět jemně nakrájená
  • 4 vejce
  • lžička čerstvé pažitky
  • dle chuti sůl a pepř

 

POSTUP:

Jako první si předehřejte troubu na 190°C a následně připravte těsto na krustu. Smíchejte v robotu všechny ingredience, výsledkem by měl být příjemně lepivý mix, který natlačíte rovnoměrně do formy, kterou jste před tím vymazali olejem nebo ještě lépe vyložili pečicím papírem. Jakmile máte hotovo, párkrát do těsta bodněte vidličkou, aby se vám vyšší teplotou v troubě nevyboulilo a dejte jej předpéci na 5-7 minut.

Mezitím, co se peče první vrstva koláče, připravujete náplň. Na pánvi si rozehřejete olej a orestujete na něm zeleninu (krom pažitky), jakmile změkne (8-10 minut), odstavíte ji z plotny a smícháte ji s vejci, pažitkou, solí a pepřem. Následně takto připravenou náplň rozprostřete na krustu a pečete 30 - 40 minut (celková doba je individuální, každá trouba peče jinak).

Koláč je vynikající teplý i studený, tak jen do něj!