CO MAJÍ SPOLEČNÉHO CUKR A STÁRNUTÍ PLETI?

Z výsledků nejnovějších studií dochází v lidském těle k reakci bílkovin a cukrů. Výsledkem jsou ne právě zdraví prospěšné látky zvané AGEs = konečné produkty pokročilé glykace*, které urychlují proces stárnutí. Cukr má neblahý vliv na kolagen a elastin v pleti. AGEs snižují pevnost a pružnost pleti , odolnost vůči slunečnímu záření, ztrátu jasu. Výsledkem je unavená pokožka plná vrásek.

Co s tím?

Snažte se svůj denní režim přidaného cukru omezit na 5-9 lžiček. Vyhýbejte se všem sladidlům, která obsahují fruktózu, především těmto:

  • klasický cukr – řepný, třtinový, hnědý, bílý
  • kukuřičný sirup
  • agáve sirup
  • rýžový sirup
  • melasa
  • med
  • javorový sirup
  • kokosový/ palmový cukr

Místo nich se můžete snažit – jak nejčastěji to bude možné – použít „bezpečná“ sladidla:

  • Stévie
  • Xylitol
  • Erythritol

Na všechna ostatní sladidla raději zapomeňte. Na svém blogu a v receptech běžně pracuji s medem a kokosovým cukrem, to je pravda. Věřím, že tyto varianty nejsou zdraví škodlivé, pokud se ale máme bavit o konkrétních dějích, které ovlivňují to, jak vypadáte navenek, jak fit je Vaše pokožka, musíme škrtnout ještě i tyto jinak fajn druhy cukru.

Pokuste se sladkou chuť stáhnout na minimum, sladkosti – i ty zdravé – jsou stále jen a jen forma pamlsků a ty se jí za odměnu 😉

*Navázání molekuly cukru (např. glukosy, galaktosy či různých oligosacharidů) na jinou molekulu, obv. bílkovinu.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.