ČAS NA KVALITNÍ ČAJ S BENEFITEM :)

Pít čaj či nepít čaj?

Čím dál více výzkumů ukazuje, že pravidelná konzumace kvalitního čaje přináší tělu nemalé zdravotní přínosy. Jaké přesně tyto přínosy jsou?

Bílý čaj

Pro svoji malou dostupnost dříve označován také jako čaj císařů.

Zpracovává se z mladých a ještě nerozvinutých čajových lístků. Ty se sbírají pouze na jaře před obdobím monzunových dešťů. Bílý čaj je nepřirozenějším a „nejčistším“ čajem.

Bílý čaj v mnoha směrech trumfne ten zelený. Bílý čaj podporuje odbourávání tukových buněk, ale jen v případě , že je tento proces založen na správném jídelníčku a pravidelném aerobním pohybu pak jej lze používat jako doplněk, nikoliv náhradu. Bílý čaj se také úspěšně používá v kosmetickém průmyslu, kde jsou využity jeho antioxidační a antibakteriální účinky. Profesor mikrobiologie Milton Schiffenbauer ve svých studiích dokonce říká, že čaj ničí více než 80 % virů do 10 minut.

POZOR – přidání mléka či smetany do Vašeho čaje může jeho antioxidační účinky znehodnotit. 

čaj3

Bílý čaj se připravuje téměř stejně jako čaj zelený. Důležité je nezalévat čaj přímo vroucí vodou. Teplota vody by se měla pohybovat kolem 80 °C. Vysoká teplota by zničila příznivé látky pro lidský organismus a mohla by zapříčinit mdlou a nahořklou chuť. Je proto dobré nechat čerstvě uvařenou vodu 2–3 minuty odstát.

Nezanedbávejte ani přesnou dobu louhování. Doporučuji bílý čaj (respektive jakýkoliv čaj) kupovat ve specializovaných obchodech s čaji nebo čajovnách, kde vám personál určitě správně a ochotně poradí.

Pamatujte, že příjemná relaxační atmosféra požitek z bílého čaje ještě více umocní.

Zelený čaj

Původním čajem je čaj zelený, který při svém zpracování neprochází fermentací,  čajové lístky jsou pouze tepelně ošetřeny, aby později docházelo k jejich oxidaci. Čaj si tak zachovává své účinné látky.  Zelený čaj po čase ztrácí na kvalitě a chuti, a proto jej není dobré skladovat dlouho jako třeba černý čaj.

Co tedy umí?

  • zabraňuje rakovině poškozující DNA u kuřáků a zdá se být tou nejlepší prevencí rakoviny plic.
  • efektivně reguluje hladinu cukru v krvi
  • redukuje cholesterol a triglyceridy
  • je schopen vyvrátit ničivé účinky srdečního onemocnění
  • má blahodárné účinky na mozek – efektivně zabraňuje odumírání mozkových buněk, snižuje množství volného železa, které se dostává k mozku. Výsledky tedy vedou k závěru, že zelený čaj může sehrát významnou roli v prevenci jak Parkinsonovy tak Alzheimerovy choroby.
  • zpomaluje rakovinu prostaty

Zelený čaj v těhotenství

Zelený čaj se kvůli kofeinu  nedoporučuje v těhotenství pít ve vysokých dávkách. 2—3 šálky denně jsou však neškodné.

Dong Ting Bi Luo Chun  – snad nejlepší zelený čaj – ovocné, květinové a ořechové tóny.

Lu An Gua Pian – kvalitní zelený čaj – kouřový nádech.

Tai Ping Hou Kui – vůně orchidejí

Ať už si vyberete jakýkoli čaj, nezapomeňte dostatečně pít neperlivou (neslazenou) vodu, v minimálním množství 2 litrů denně. Pak nemusíte mít starost, že vás čaj nepřiměřeně odvodní

Komentáře